Snak tro med Erik og Jonathan

Snak tro med Erik og Jonathan

Livet indeholder en lang række spørgsmål, det ikke er menneskeligt muligt at have klar besked på. Nogle kan vi lade ligge i det uvisse, men andre er vi nødt til at svare på for at kunne agere i denne verden. 

I denne samtalepodcast mødes Erik og Jonathan for at tale om deres tro - den ene tror på Gud, den anden tvivler. De deler deres tanker og blive klogere på hinanden, og hvad de selv tænker. Du er inviteret til at lytte og tænke med. Sidste afsnit udkom i juli 2023.

Jonathan er blevet døbt, begge er blevet klogere, og begge ser mere og mere de dæmoniske magter i deres hverdag. Erik og Jonathan ser tilbage på deres mange samtaler, og taler om hvordan man kan have den gode, dybe samtale om tro. Det handler om mod.

Samtalen kan også ses på youtube hvor du kan smide en kommentar: https://youtu.be/315GTwAvndk

Foskere kan omskrive DNA sekvenser nemt og billigt med Crispr/Cas9 metoden. Ud over en række praktiske udfordringer, såsom hvorvidt metoden har ukendte bivirkninger, så er der også en række etiske udfordringer. Må vi bruge metoden til at 'forbedre' mennesker? Må vi kurerer HIV ved at omskrive DNA? Erik og Jonathan prøver at nå forbi de praktiske udfordringer og helt ned til de reelle etiske problematikker forbundet hermed.

Samtalen kan også ses på youtube hvor du kan smide en kommentar: https://youtu.be/4-FexSu9HbA

World of warcraft, Second life, Metaverse er blot nogle af de mange virtuelle verdener, som mange mennesker bruger. For nogle er det kortvarig underholdning, men for andre er det omsiggribende virkelighedsflugt. Er det okay at leve primært i en virtuel verden? Hvis det en dag skulle blive så realistisk som i Matrix filmen fra 1999, må man så gerne leve i den verden permanent? Erik og Jonathan prøver at nå forbi de praktiske udfordringer og helt ned til de reelle etiske problematikker forbundet hermed.

Samtalen kan også ses på youtube hvor du kan smide en kommentar: https://youtu.be/hOGdwzZc4f8

Har du prøvet at snakke med ChatGBT? Hvis du spørger den om der er nogen, der er blevet forelsket i AI robotter, vil den svare ja. Er det et etisk problem? Og hvad når robot industrien formår at lave virkelighedstro robotter med charmerende kunstig intelligens? Må man så gerne have en robot kærelse? Erik og Jonathan prøver at nå forbi de praktiske udfordringer og helt ned til de reelle etiske problematikker forbundet hermed.

Samtalen kan også ses på youtube hvor du kan smide en kommentar: https://youtu.be/rvcvacWQl8I

Mange satanister siger, at de ikke tror på åndemagter, men i virkeligheden er ateister, der låner det sataniske sprog, for at gøre op med kristne ideer, der holder os tilbage. De går ind for selvstendighed, oprør mod traditionerne og at tænke selv, og derfor ønsker de oplysning og hepper på lysets engel Lucifer, altså Satan. Men hvor stor forskel er der faktisk på at være en ironisk satanist, og en almindelig satanist? Hvem er det der bliver snydt? Dæmoner er netop faldne engle, noget ondt der opstod ud af noget godt. Og er det ikke sådan med alt ondskab, at de kun er fordrejninger af hvad der engang var godt?

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/-lht8aUGKFA

Hvordan opleves det dæmoniske? I forrige afsnit forsøgte Erik og Jonathan at definerer hvad dæmoner er for noget, men hvor almindeligt er møder med det dæmoniske? Hvordan opleves det at give efter for det dæmoniske? Og tror samfundet stadig på dæmoniske kræfter, fordi alternativet - at almindelige mennesker indeholder reel ondskab - er for svært for os at forholde os til? Hør Erik og Jonathan snakke om deres oplevelse af det onde. Samtalen kan ses på youtube: https://youtu.be/4S_wqx2Ygh0

I Bibelen står der en hel del om dæmoner, besættelser og uddrivelser. De fleste af os, mener ikke at have oplevet dæmoner, så hvad er de overhovedet for noget? I dette afsnit forsøger Erik og Jonathan at definerer hvad en dæmon er for noget. Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/hnKdiXLeQGk

En hyppig indvendig imod kristendommen er, at den blot er én blandt mange religioner. Men man kunne ligeså godt vende spørgsmålet om og spørge, hvorfor kommer mennesker i alle verdensdele og i alle historiske perioder frem til religion? Hvis enormt mange mennesker ser den samme ting, kunne det så ikke tyde på at tingen findes? I denne samtale undersøger Erik og Jonathan hvorvidt religion er opstået på baggrund af menneskers evolutionære fordelagtive hyperaktive agency-detection system.

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/z2--LA6Ztts

En hyppig indvendig imod kristendommen er, at den blot er én blandt mange religioner. Men man kunne ligeså godt vende spørgsmålet om og spørge, hvorfor kommer mennesker i alle verdensdele og i alle historiske perioder frem til religion? Hvis enormt mange mennesker ser den samme ting, kunne det så ikke tyde på at tingen findes? I denne samtale undersøger Erik og Jonathan hvorvidt religion som et 'scam' er en fyldestgørende forklaringsmulighed.

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/5aT1kRHlmrI

En hyppig indvendig imod kristendommen, er at den blot er én blandt mange religioner. Hvis du mener alle andre religioner er falske, hvorfor så ikke også din egen? Og hvorfor har Gud skabt alle de andre religioner, hvis kune kristendommen fører til Himmeriget? Hør Erik og Jonathans samtale om problemet med, at der findes flere religioner.

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/ofk8R16Tt_Y

Erik og Jonathan har samlet en liste af de bedste argumenter imod Guds eksistens. I dette afsnit snakker de om: Hvordan kan det onde opstå i en perfekt og god verden? Og har religion og naturvidenskab modsigende udsagn?

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/XxYOMSuwpPc

Erik og Jonathan har samlet en liste af de bedste argumenter imod Guds eksistens. I dette afsnit snakker de om: Problemet ved flere religioner (hvis de fleste religioner er forkerte, hvorfor så ikke alle religioner?) Almægtighed er en selvmodsigelse - (Hvis Guds karaktertræk er selvmodsigende, findes han så overhovedet?) Er de kristne ikke bare bange for Gud? (findes der en god Gud, eller er de kristne bare bange for konsekvenserne for ulydighed?) Guds eksistens skal være i tid og rum (Hvis Gud findes men kun uden for tid og rum, gør det ingen forskel for os)

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/uVUX6jj3zgE

Erik og Jonathan har samlet en liste af de bedste argumenter imod Guds eksistens. I dette afsnit snakker de om bevisbyrden (det er de kristne der skal bevis Guds eksistens), det ondes problem (der findes meningsløs lidelse og derfor kan en god Gud ikke eksisterer) og hvorfor findes der flere religioner (hvis de fleste religioner er menneskeskabt, er det sandsynligt, at de alle er menneskeskabte).

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/skDIaYiSXI4

Erik og Jonathan har udpeget en lang række religiøse tendenser, der er boblet frem i det sekulære samfund, som mange troede ville blive mindre religiøst med tiden. Men hvorfor er der tale om religiøse tendenser frem for ideologiske tendenser? Erik og Jonathan taler om deres kriterier for religion og hvorfor de mener, at der er tale om nye religøse tendenser i et samfund, der forsøger at undetrykke gamle etablerede religioner.

 

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/1Of1IJOod1w

Har woke-bevægelsen nået religiøse højder? Og hvilken slags religion er der i så fald tale om? Erik og Jonathan snakker om wokebevægelsen størtste og mest selvmodsigende bud "du må ikke kritiserer", woke-dogmernes fasthed gennem uvidenhed og hvorvidt der er tale om en religiøs tendens på baggrund af det sekulære samfunds undertrykkelse af de veletablerede religioner.

 

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/wWrfBwl3Pjs

Prævention medførte en seksuel revolution, da sex og graviditet blev adskilt med 99% sikkerhed. Men hvis man ønsker mange forskellige partnere er 1% risiko stadig enorm høj, da konsekvenserne er enorme. Derfor må den sidste procent (altså børnene) ofres, for at opnå den konsekvensløse sex. Offerkulten har dogmer, så som ’my body my choice’ og mænd skal tie i forsamlinger. Offerkulten har grundfortællinger om det sagesløse offer for incestuøst voldtægt. Offerkulten har offerpræster, altre og forskellige måder barnet kan ofres på og i Danmark er pille-offeret det mest udbredte.

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/AKh_WYn4A9c

I samfundet frygter vi stadig besættelser af onde usynlige magter. I dag hedder dæmonerne homofobi, racisme, patriarkatet, alt-right, og disse magter kan, sammen med mange andre, lignene usynlige og diffuse magter, besætte intetanende mennesker, oftest heteroseksuelle, cis-kønnede, hvide mænd, der har brug for woke-præsterne til at udrive ånderne gennem selv-ydmygelse og arbejdsløshed. Når vi undertrykker kristendommen bobler de religiøse tendenser frem i ugennemtænkt nyreligiøsitet.

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/IAamBHhSU_w

Vores sekulære samfund afviser den kristne arvesyndsforståelse, men har erstattet den med Gaia's arvesynd. Klimakrisen er resultat af at vi mennesker har haft det for sjovt, og derfor skal løsningen gøre ondt. Højere energipriser, afvisning af bevarelsen af samfundet gennem atomkraft, og afladsbreve i form af el-biler og klimakompensation. Når vi afviser den kristne arvesyndslære, bliver vi ikke pludseligt rationelle. Tværtimod bobler de undertrykte religøse følelser frem i ny ugennemtænkt og usammenhængende nyreligiøsitet.

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/wyGFZDue_hA

Kirketugt lever i bedste velgående i dagens Danmark – Det er bare ikke kirken der står for det længere, men det sekulære samfund.Erik og Jonathan taler om cancel culture som en religiøs tendens i det sekulære samfund. I samfundet forsøg på at undertrykke de religiøse fordømmende tendenser er de blomstret op i fuld flor i jagten mod homofober, racister, misogynister etc. Hvor kirken tidligere havde tillid til mennesker, men tugtede dårlig adfærd, er samfundet begyndt at mistænke mennesker, og deres adfærd gør hverken fra eller til.

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/n8ZjxTWA46A

Tænker vi stadig på mennesket som en sjæl i en krop? Det moderne samfunds behandling af LGBT bevægelsen kunne tyde på det, og Erik og Jonathan taler om, hvorvidt dette kunne være et eksempel på hvordan vores religiøsitet bobler op til overfladen, når vi forsøger at undertrykke den i vores sekulære samfund.

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/8ScH5zf5Q8s

I dette afsnit taler Erik og Jonathan om den moderne helgenkårelse af politikere, skuespillere og influencerer. Mange ateister ønsker at vi skulle stoppe med at tænke religiøst og så bare tænke rationelt i stedet for. Erik og Jonathan mener sammen med flere andre, at når vi undertrykker religion, vil religiøsitet bare boble frem til overfladen på nye mindre gennemtænkte måder.

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/pa4KBtgdfP4

I samtalen taler de om at Elon Musk implementerer løsninger han hører fra tilfældige mennesker. Klippet kan findes her: Elon musk implimenterer ideer fra youtuber: www.youtube.com/shorts/nK-Zj2znTs0 De originale klip: Før implementeringen: youtu.be/t705r8ICkRw Efter implementeringen: youtu.be/3Ux6B3bvO0w

Mennesker er religiøse, og når vi forsøger at undertrykke dette, hvilket vi gør i vores sekulærer samfund, vil religion boble op til overfladen på forskellige måder. I dette afsnit snakker Erik og Jonathan om nyreligiøse tendenser såsom naturmedicin, meditation og kampsportkult.
 

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/ateQsp5gIMQ

Kan eksempelvis Asetroens 9 ædelsdyder forenes med de kristne værdier? Hvad mener folk når de siger at de bygger noget på kristne værdier? Hvilke værdier kan ikke kaldes kristne? Hør med når Erik og Jonathan snakker om kristne værdier

 

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/xZxW-BrTVI8

Er vi så gode til at tænke, som vi selv tænker vi er? Erik og Jonathan gennemtænker tænkning og taler om hvordan vores tænkning kan blive ledt på afveje. De gennemgår en liste med typer af kognitiv bias, som kan findes her: yourbias.is

 

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/1Acugyt0EFw

Er vi så gode til at tænke, som vi selv tænker vi er? Erik og Jonathan gennemtænker tænkning og taler om hvordan vores tænkning kan blive ledt på afveje. De gennemgår en liste med typer af kognitiv bias, som kan findes her: yourbias.is

 

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/C01l4E3_Fi0

Hvad mener unge kristne om abort? Mange tænker at unge konservative kristne må være entydigt imod abort, men virkeligheden er noget mere nuanceret. Erik og Jonathan holdte et seminar om abort på den konservativt kristne musikfestival "Å-festival". Efter et 20 minutters oplæg tog de imod kritiske spørgsmål og kommentare fra publikum.

Man kan høre oplægget og se de omtalte slides på youtube: https://youtu.be/Rg82Gr_R7So

Erik og Jonathan gennemgår og snakker om en liste af logiske fejlslutninger. De snakker om fejlslutningsfejlslutningen og om hvorvidt den gyldne middelvej altid er det bedste. Hvad er reelle fejl? Hvad er legitime argumenter? Listen kan findes på: https://yourlogicalfallacyis.com/

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/a1F5nEZ5WwQ

Erik og Jonathan gennemgår og snakker om en liste af logiske fejlslutninger. De snakker om 'The Holy Circle of Logic' og den mistro til autoriteter deres lange uddannelser har bragt med sig. De kommer ind på hvad der på listen er reelle fejl og hvad der er legitime argumenter. Listen kan findes på: https://yourlogicalfallacyis.com/

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/a1F5nEZ5WwQ

Hvordan kommer vi frem til hvad der er sandt? Tit kan man høre sætninger, der begynder med "det er jo bevist, at ...", men er det nu også rigtigt? Erik og Jonathan taler om at bevise ting nede fra og op (Logisk positivisme), at fremstille hypoteser for at afkræfte dem (falsifikation), og hvordan vi kommer frem til sandhed i vores hverdag.

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/rNAgJWNQx1U

En del mennesker kæmper for at få de religiøse argumenter ud af det offentlige rum, så vi i stedet bare kunne fokuserer på fakta og logik. Erik og Jonathan har derfor postet deres afsnit om abort inde på Ateistisk selskabs debatfacebookgruppe for at se al den fakta og logik som de eftersigende mangler. I disse to afsnit taler Erik og Jonathan om den moderne abortdebat med udgangspunkt i de omkring 400 kommentarer de fik på facebook. Part 1 beskæftiger sig primært med den aktuelle facebookdebat. Part 2 behandler diskussionen om hvornår et menneskes liv begynder, og Jonathan fremlægger et interessant nyt argument imod abort. De to abortoverleverer som bliver nævnt er henholdsvis Ana Rosa Rodriguez (født 1991) og baby Claire (født ukendt dato i Korea). Begge mangler højre arm.

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/lDf6JIZiKms

En del mennesker kæmper for at få de religiøse argumenter ud af det offentlige rum, så vi i stedet bare kunne fokuserer på fakta og logik. Erik og Jonathan har derfor postet deres afsnit om abort inde på Ateistisk selskabs debatfacebookgruppe for at se al den fakta og logik som de eftersigende mangler. I disse to afsnit taler Erik og Jonathan om den moderne abortdebat med udgangspunkt i de omkring 400 kommentarer de fik på facebook. Part 1 beskæftiger sig primært med den aktuelle facebookdebat. Part 2 behandler diskussionen om hvornår et menneskes liv begynder, og Jonathan fremlægger et interessant nyt argument imod abort. De to abortoverleverer som bliver nævnt er henholdsvis Ana Rosa Rodriguez (født 1991) og baby Claire (født ukendt dato i Korea). Begge mangler højre arm.

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/M6bYuzGTHD4

Erik og Jonathan nævner en del personer, som på den ene eller anden måde har formet deres ideer, og i dette afsnit tager de nogle af disse personer op. Jonathan taler om ikke at lave bortforklaringer for dårlig opførsel, og heller ikke accepterer andres bortforklaringer. (Stefan Molyneux) Erik taler om ideen om, at præcis sandhed findes i forskellige abstraktionsniveauer, der på overfladebasis virker som paradokser på grund af vores mangelfulde tankesystem. (Jordan Peterson) Jonathan taler om hans afvisning af paradokser mellem folks handlinger og udtalelser. Han afviser ideen om at man konsekvent skal at bortforklare folks onde handlinger med inkompetance. (Ayn Rand)

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/m821rBAcau8

Over en kop kaffe og en lagkage besvarer Erik og Jonathan spørgsmål og kommentarer fra lytterne. Tusind tak fordi I har taget jer tiden til være med i snakken. Nogle lyttere har ønsket at høre Jonathan uddybe hvad han tror på. Tit kommer Jonathan frem til de samme konklusioner som Erik, men hvor Erik ankommer af troens og biblens vej, ankommer Jonathan af andre veje. Måske?

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/pAte6VGftCo

Over en kop kaffe og en lagkage besvarer Erik og Jonathan spørgsmål og kommentarer fra lytterne. Tusind tak fordi I har taget jer tiden til være med i snakken. Erik og Jonathan snakker om hvorvidt meningen med livet 'kun' er reproduktion, og kommer frem til lignende svar, af vidt forskellige veje. Derefter besvarer de en henvendelse med et pro-abort argument, som en lytter mener, at de har glemt.

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/Q61x4ns_Xng

Kender du gode beviser for Guds eksistens? Erik og Jonathan har ledt efter de fem bedste beviser for Guds eksistens, og vurderer hvor overbevisende de er som argumenter. Spoiler-alert: Hverken Erik eller Jonathan synes nogle af dem er særlig overbevisende. For Erik handler kristendom om tro, Ikke viden, det handler om troen på Jesus som frelser, ikke viden om Guds eksistens.

Samtalen kan også ses på youtube: https://youtu.be/eW0hAu1f-o4

Der er mange forskellige religioner, så hvorfor lige vælge kristendommen? Hvilke kriterier skal vi vælge ud fra? Ender vi i sidste ende ikke bare med at tage den religion, der bare falder i vores smag? Erik og Jonathan taler om problemet bag den moderne idé om, at vi af egen helt fri vilje kan vælge religion.

Samtalen kan også ses på YouTube: https://youtu.be/lOckYuY7-vc

Hvorfor skal vi bruge tid på religon? Kan vi ikke bare nøjes med at forholde os til de ting, vi ved med sikkerhed? Ifølge Erik er svaret nej. Så snart vi vælger en bestemt handling, benytter vi os af vores mest grundlæggende værdier. Disse dybeste værdier er per definiton religiøse, da de kun kan være grebet i tro alene. Naturvidenskabelige facts kan fortælle os, at klimaet forandrer sig, men de kan ikke fortælle os, om vi skal prøve at bremse forandringen eller i stedet prøve at tilpasse os.

Samtalen kan også ses på YouTube: https://youtu.be/UN-rJUlicg8

Nytter de åbne samtaler noget? Jeg siger mine tanker, du siger dine, og vi går hver til sit, hver især salige i vores egen tro, eller hvad? Erik og Jonathan reflekterer over de samtaler, de har haft med hinanden og med andre, og snakker om, hvordan nogle samtaler faktisk nytter noget.

Samtalen kan også ses på YouTube: https://youtu.be/DIB_xPJj9DM

Kender du gode argumenter for abort? Erik og Jonathan har samlet de bedste argumenter for abort, argumenter så som violinist-argumentet, det nytteetiske argument og det subjektive argument. Erik tror på Gud, Jonathan tvivler, men konfronteret med de bedste argumenter for abort, kommer de begge frem til, at argumenterne imod abort vejer tungere.

Skal vi stræbe efter lighed over for loven, eller lighed i resultat? I nyere tid har identitetspolitik vundet mere indpas i vesten. ideen om at vi må sænke baren for de undertrykte, for at få et mere retfærdigt udgangspunkt. Kvindekvoter kunde udvides til et hav af forskellige slags kvoter, og udvides til at gælde studiesteder med begrænset antal optag. Men mister vi dermed ikke ligheden over for Gud? Hør med når Erik og Jonathan taler om identitetspolitik.

De kristne må ikke drikke, tage stoffer, have sex før ægteskab eller se porno. For nogle lyder dette som et ekstremt kedeligt liv. Hør Erik beskrive, hvordan det kristne liv er fyldt med mening, og hør hvordan Jonathan har fundet en del lifehacks i det kristne liv.

Hvis Gud kan alt og er god, hvorfor findes der så ondskab i verden? Således lyder en gammel indvending (teodicé problemet) mod den kristne Gud. Erik deler sine egne tanker om verdens ondskab, og Jonathan demonstrerer, at problemet teknisk set er en filosofisk non-starter.

Samtalen kan også ses på YouTube - https://youtu.be/IHksg-Xb88k

Må man oplære sine børn i sine egne værdier, eller skal man vente, til de selv kan vælge? Må man straffe dem, når de er uartige? Erik og Jonathan er selv fædre til små børn og snakker om deres idealer og fremgangsmåder, når det gælder børneopdragelse.

Samtalen kan også ses på YouTube - https://youtu.be/z7ftQQ7L4Z4

Hvordan ser godhed ud? Det er nemt at pege på ondskab, men hvordan ser absolut godhed ud? Erik mener, at Jesus er det højeste ideal, som han selv stræber efter at ligne, men Jonathan er ikke helt så sikker. Hvor Erik tænker, at Jesus må have ret, selv i de tilfælde han ikke forstår, er Jonathan åben for, at Jesus kunne have taget fejl.

Samtalen kan også ses på YouTube - https://youtu.be/A_nQrQTi-Xg

Hvad er nationalisme for noget? Findes der en korrekt mængde af nationalisme, eller er al nationalisme bare godt eller skidt? Og hvad er alternativet? Erik og Jonathan snakker om deres blandede forhold til nationalisme; om taknemmelighed over Danmark og frygten for tyranni.

Samtalen kan også ses på YouTube - https://youtu.be/_WKpylfSfyg

Kan tilgivelse og straf eksisterer samtidigt? Hvis vi ønsker et retfærdigt samfund, er der nødt til at være konsekvens for lovbrud, men hvis vi ønsker et barmhjertigt samfund, er vi nødt til at eftergive straf. Hvornår skal man gøre det ene eller det andet? Det tager Erik og Jonathan en snak om i dette afsnit.

Samtalen kan også ses på YouTube - https://youtu.be/IysdmdpN2-c

I episode 2 snakkede Erik og Jonathan om synd overordnet, om hvad synd er. I Dette afsnit snakker Erik og Jonathan om hvad det er, der er synd. De tager udgangspunkt i de ti bud, som findes i det gamle testamente. De kommer ind på at kristne tilsyneladende bare vælger og vrager blandt det gamle testamentes regler, hvordan vi kan rette vores moralske intuition og seksualmoral, ægteskab og skilsmisse.

Samtalen kan også ses på YouTube - https://youtu.be/Iy_T12-5Ayw

I dette afsnit behandler Erik og Jonathan nogle af de etiske implikationer, der følger med den kristne lære om verdens skabelse. Vi snakker om menneskets suverænitet, om klima, om arbejde som et livsvilkår, og om klassiske kønsroller.

Samtalen kan også ses på YouTube - https://youtu.be/9mVPCRFgjpI

I dette afsnit snakker Erik og Jonathan om synd på to forskellige måder. Om synd som overtrædelse af konkrete bud, eller som afvigelse fra idealet. Jonathan udfolder hvordan han tror at evolution er grunden til at mennesker fristes både til ondskab, men også gode gerninger, på grund af vores forfædres forskellige effektive evolutionære strategier. Erik påpeger at denne forklaring mangler tro, der forvandler effektive evolutionære strategier til gode eller onde handlinger.

Samtalen kan også ses på YouTube - https://youtu.be/WilcTMMDji8

I dette afsnit taler Erik og Jonathan om deres tanker omkring jordens og livets oprindelse. Erik forklarer sine grunde til at afvise evolutionsteorien som egentlig naturvidenskab, og hvorfor han har valgt ungjords kreationisme, der er lige så lidt naturvidenskabelig, som sit udgangspunkt. Jonathan går Erik på klingen, da han mener at evolutionsteori er den simpleste - og derfor smukkeste - teori, der kan forklare og forudsige alt, fra reproduktion til moral vedrørende levende organismer.

Samtalen kan også ses på YouTube - https://youtu.be/hKBbso70HOk